Tartaletki z jabłkami i kruszonką

Tartaletki z jabłkami i kruszonką to wyjątkowe połączenie delikatnego ciasta i soczystych owoców, które zachwyci każdą podniebienie. Przygotowując te małe cuda, odkryjesz harmonię smaków oraz tekstur. Idealne na każdą okazję, stanowią doskonały deser, który z pewnością zaspokoi pragnienie na słodkości. Zapraszam do odkrywania tego przepisu!

Składniki

Przygotowanie

  1. Składniki:
  2. 400 g mąki krupczatki
  3. 200 g zimnego masła
  4. 100 g cukru pudru
  5. 4 żółtka
  6. 2 kg twardych jabłek
  7. Sok z 2 cytryn (lub 4 limonek)
  8. 50 g cukru pudru (do jabłek)
  9. 50 g mąki ziemniaczanej
  10. Ciasto kruche:
  11. W malakserze wymieszaj mąkę, cukier, masło.
  12. Dodaj żółtka, mieszaj do połączenia.
  13. Podziel ciasto na 3 części (spód, brzeg, kratka).
  14. Przygotowanie formy:
  15. Uformuj spód i brzegi w blaszce (23 cm).
  16. Nakłuj widelcem, schłodź w lodówce 1h.
  17. Farsz jabłkowy:
  18. Obierz, pokrój jabłka, dodaj sok z cytryn, cukier, mąkę ziemniaczaną.
  19. Podsmaż przez 2-3 minuty.
  20. Pieczenie:
  21. Piecz spód 15 minut w 180°C.
  22. Nałóż jabłka, ułóż kratkę z ciasta.
  23. Piecz 40 minut w 180°C, do złotego koloru.
  24. Studzenie:
  25. Zostaw ciasto w piekarniku do ostygnięcia, uchylając drzwiczki.
  26. Podanie:
  27. Smacznego!
Tartaletki z jabłkami i kruszonką

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Tartaletki z jabłkami i kruszonką, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up