Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym

Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym to kluczowy element, który wzbogaca danie o głęboki smak i aromat. Łącząc świeże zioła, przyprawy oraz aromatyczne składniki, tworzymy idealne połączenie, które podkreśla delikatność zapiekanki. W tym przepisie skupimy się na prostocie i jakości składników, które uczynią potrawę niezapomnianą.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 cebule w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż, aż zmieni kolor i płyn odparuje.
  4. Dopraw pieprzem, papryką, dodaj 2 ząbki czosnku i smaż chwilę.
  5. Dodaj puszkę pomidorów krojonych, dopraw solą do smaku, wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
  6. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Dopraw ziemniaki solą, czosnkiem suszonym, papryką i ziołami, wymieszaj.
  8. Na ziemniaki nałóż usmażone mięso, wyrównaj powierzchnię.
  9. W miseczce wymieszaj jogurt, sól, czosnek, zioła i jajko, dodaj połowę startego sera.
  10. Wylej sos na warstwę mięsną.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 45-50 minut (grzanie góra-dół).
  12. Po tym czasie posyp resztą sera i piecz jeszcze 10 minut.
  13. Po upieczeniu odczekaj 10-15 minut przed krojeniem
  14. Smacznego!
Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up