Schab ze Śliwką w Galarecie

Schab ze Śliwką w Galarecie to wyjątkowe danie, które łączy soczystość mięsa wieprzowego z wyrazistym smakiem suszonych śliwek. Dzięki aromatycznej galarecie, danie zyskuje elegancki wygląd i delikatną konsystencję. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na uroczystościach, przyciągając uwagę gości nie tylko smakiem, ale również estetyką.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj schab (0,8 kg) i natrzyj go przyprawami: sól, pieprz, oregano, majeranek.
- Zmiksuj masło (1 łyżka) z czosnkiem (1 ząbek) i formuj kulki.
- Kulki zamroź, a schab nadziej kulkami i suszonymi śliwkami (20 g).
- Schab piecz w rękawie w piekarniku (180°C, 1,5 godziny).
- Przygotuj galaretę: wymieszaj pół szklanki białego wina z 2 łyżkami żelatyny i szklanką bulionu.
- Wyłóż część galarety na dół naczynia, ułóż schab, a następnie zalej resztą galarety.
- Wstaw do lodówki do stężenia.
- Podawaj pokrojony w plastry, jako przystawkę lub danie główne.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Schab ze Śliwką w Galarecie, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również