Racuchy na maślance z jabłkami

Racuchy na maślance z jabłkami to pyszne, puszyste placki, które idealnie łączą smak świeżych owoców z delikatnością maślanki. Ten przepis sprawi, że potrafisz szybko przygotować wyjątkowy deser lub weekendowe śniadanie. Dzięki prostym składnikom i zaledwie kilku krokom otrzymasz złociste racuszki, które zachwycą każdego.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: mąkę, maślankę, jajko, cukier, sól, sodę, jabłka.
- Maślankę i jajko ogrzej do temperatury pokojowej.
- W misce wymieszaj maślankę i jajko.
- Dodawaj po łyżce mąki, cukier i sól, mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne, pokrój na plasterki.
- Wmieszaj jabłka do ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej (około 3 mm wysokości).
- Smaż łyżką ciasta racuchy na złoty kolor, przewracając na drugą stronę.
- Po usmażeniu odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Posyp cukrem pudrem z cukrem waniliowym lub cynamonem.
- Podawaj ciepłe
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Racuchy na maślance z jabłkami, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również