Przepis na chłopski garnek z łopatki

Przepis na chłopski garnek z łopatki to esencja domowej kuchni, idealna na chłodne dni. To sycące danie łączy soczystą wieprzową łopatkę, świeże warzywa i aromatyczne przyprawy, tworząc harmonijną całość. Dzięki długiemu duszeniu smaki doskonale się przenikają, a mięso staje się wyjątkowo tenderne. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój boczek i kiełbasę w grube kostki i półplasterki.
- Włóż boczek do garnka, podgrzewaj na średnim ogniu przez 6-8 minut, aż tłuszcz się wytopi.
- Pokrój marchew, paprykę (w kostkę) i czosnek (drobno posiekaj).
- Do garnka dodaj kiełbasę, wymieszaj i smaż, aż się zrumieni.
- Przechyl garnek, aby zebrać tłuszcz, a następnie dodaj cebulę, paprykę, marchew i sól.
- Pokrój obrane ziemniaki w kostkę i dodaj do miski z wodą.
- Po 4-5 minutach podsmażania warzyw, dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, papryki i jałowiec.
- Włóż boczek i kiełbasę, zalej bulionem (0,5 L) i zagotuj.
- Dodaj ziemniaki, przykryj lekko uchyloną pokrywką, gotuj 15 minut.
- Dodaj suszony majeranek, gotuj jeszcze 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dopraw solą i świeżym pieprzem, podawaj posypane świeżą pietruszką z pieczywem.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przepis na chłopski garnek z łopatki, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również