Przepis na chłopski garnek z łopatki

Przepis na chłopski garnek z łopatki to esencja domowej kuchni, idealna na chłodne dni. To sycące danie łączy soczystą wieprzową łopatkę, świeże warzywa i aromatyczne przyprawy, tworząc harmonijną całość. Dzięki długiemu duszeniu smaki doskonale się przenikają, a mięso staje się wyjątkowo tenderne. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój boczek i kiełbasę w grube kostki i półplasterki.
  2. Włóż boczek do garnka, podgrzewaj na średnim ogniu przez 6-8 minut, aż tłuszcz się wytopi.
  3. Pokrój marchew, paprykę (w kostkę) i czosnek (drobno posiekaj).
  4. Do garnka dodaj kiełbasę, wymieszaj i smaż, aż się zrumieni.
  5. Przechyl garnek, aby zebrać tłuszcz, a następnie dodaj cebulę, paprykę, marchew i sól.
  6. Pokrój obrane ziemniaki w kostkę i dodaj do miski z wodą.
  7. Po 4-5 minutach podsmażania warzyw, dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, papryki i jałowiec.
  8. Włóż boczek i kiełbasę, zalej bulionem (0,5 L) i zagotuj.
  9. Dodaj ziemniaki, przykryj lekko uchyloną pokrywką, gotuj 15 minut.
  10. Dodaj suszony majeranek, gotuj jeszcze 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  11. Dopraw solą i świeżym pieprzem, podawaj posypane świeżą pietruszką z pieczywem.
Przepis na chłopski garnek z łopatki

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przepis na chłopski garnek z łopatki, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up