Polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku

Polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku to doskonałe danie, które zachwyci zarówno smakoszy, jak i osoby poszukujące prostych, a zarazem eleganckich przepisów. Delikatne mięso, poddane odpowiednim przyprawom i pieczone w idealnie nagrzanym piekarniku, uzyskuje soczystą teksturę oraz intensywny smak. To idealny wybór na przyjęcia i rodzinne obiady.
Składniki
Przygotowanie
- Przyprawić polędwiczki wieprzowe solą.
- Rozgrzać patelnię z łyżką smalcu.
- Obsmażyć polędwiczkę z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Przygotować glazurę: w miseczce połączyć koncentrat pomidorowy, musztardę i miód.
- Przygotowaną polędwiczkę przełożyć do blaszki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
- Na suchej patelni podsmażyć mąkę, dodać masło, następnie musztardę.
- Stopniowo wlać bulion, wino i sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
- Po przestygnięciu dodać żółtka do sosu, miksować na puszystość.
- Doprawić szczyptą cukru, podać polędwiczki z sosem i natką pietruszki
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również