Polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku

Polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku to doskonałe danie, które zachwyci zarówno smakoszy, jak i osoby poszukujące prostych, a zarazem eleganckich przepisów. Delikatne mięso, poddane odpowiednim przyprawom i pieczone w idealnie nagrzanym piekarniku, uzyskuje soczystą teksturę oraz intensywny smak. To idealny wybór na przyjęcia i rodzinne obiady.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przyprawić polędwiczki wieprzowe solą.
  2. Rozgrzać patelnię z łyżką smalcu.
  3. Obsmażyć polędwiczkę z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  4. Przygotować glazurę: w miseczce połączyć koncentrat pomidorowy, musztardę i miód.
  5. Przygotowaną polędwiczkę przełożyć do blaszki.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
  7. Na suchej patelni podsmażyć mąkę, dodać masło, następnie musztardę.
  8. Stopniowo wlać bulion, wino i sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
  9. Po przestygnięciu dodać żółtka do sosu, miksować na puszystość.
  10. Doprawić szczyptą cukru, podać polędwiczki z sosem i natką pietruszki
Polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up