Pierogi z ziemniakami i grzybami

Pierogi z ziemniakami i grzybami to klasyka polskiej sztuki kulinarnej, łącząca w sobie prostotę i bogactwo smaku. Delikatne ciasto otula aromatyczne, kremowe nadzienie, które powstaje z połączenia ziemniaków i leśnych grzybów. To danie doskonałe na każdą okazję, idealne zarówno na obiad, jak i kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj 1 kg ziemniaków w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i ostudź.
  2. Zetrzyj 800 g pieczarek na tarce.
  3. Na łyżce masła i odrobinie oleju podsmaż pokrojoną cebulę
  4. Dodaj 3 ząbki czosnku, smaż do przyrumienienia pieczarek, a następnie ostudź.
  5. Zimne ziemniaki stłucz lub przepuść przez praskę, wymieszaj z pieczarkami, dopraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką granulowanego czosnku.
  6. Na ciasto pierogowe: wymieszaj 750 g mąki, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i 375 ml gorącej wody
  7. Rozwałkuj ciasto na grubość ok
  8. Gotuj pierogi w osolonej wodzie, aż wypłyną (ok
  9. Na okrasę: pokrój 200 g pieczarek w plastry, smaż z cebulą na maśle, dodaj sól do smaku.
  10. Podawaj pierogi polane okrasą i smacznego!
Pierogi z ziemniakami i grzybami

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Pierogi z ziemniakami i grzybami, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up