Pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z mięsem i soczewicą to wyjątkowe danie, które łączy tradycyjne smaki polskiej kuchni z wartościowym białkiem roślinnym. Soczewica nadaje farszowi ciekawą konsystencję i wzbogaca go o cenne składniki odżywcze. Przygotowanie tych pierogów wymaga staranności, ale efekt końcowy na pewno zaskoczy Twoich smakoszy.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj przepłukaną soczewicę z solą przez około 30 minut, aż się rozpadnie.
- Wystudź soczewicę, następnie zmiksuj na drobne kawałki.
- Podsmaż pokrojoną cebulę na oleju, połącz z soczewicą, przypraw solą i pieprzem.
- Zrób ciasto: wymieszaj 550 g mąki, 300 g ciepłej wody, oliwę i sól; wyrób na gładką masę.
- Rozwałkuj ciasto, wycinaj kółka, nakładaj farsz, lepi pierogi.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie, aż wypłyną.
- Podawaj polane cebulą.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Pierogi z mięsem i soczewicą, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również