Makowiec Zawijany na Cieście Krucho-Drożdżowym

Makowiec Zawijany na Cieście Krucho-Drożdżowym to doskonałe połączenie delikatnego, maślanego ciasta oraz aromatycznego maku. Ta tradycyjna polska słodkość zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Przygotowanie tego wypieku wymaga staranności, ale efekt końcowy z pewnością umili każde świętowanie. Zapraszam do kulinarnej przygody!
Składniki
Przygotowanie
- Dodać 60 g rodzynek, 60 g posiekanych orzechów włoskich.
- Dodać mak, smażyć 5 min, odstawić do ostygnięcia.
- Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
- Umieścić w formie keksowej, łączeniem na dół.
- Piec 40 min, sprawdzać przed końcem.
- Przygotować lukier (przepis w filmiku), polukrować wystudzone ciasto, opcjonalnie dekorować skórką pomarańczową lub orzechami.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Makowiec Zawijany na Cieście Krucho-Drożdżowym, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również