Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową

Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową to doskonałe połączenie tradycji i prostoty. Ten przepis umożliwia szybkie przygotowanie pysznego ciasta, idealnego na święta czy rodzinne spotkania. Dzięki gotowej masie makowej oszczędzamy czas, a kruchy spód dodaje lekkości każdemu kęsowi. Przygotuj się na słodką ucztę!
Składniki
Przygotowanie
- Kruche ciasto:
- Połącz 200 g mąki krupczatki, 100 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, szczyptę soli w malakserze.
- Dodaj 2 żółtka, wymieszaj.
- Przełóż do blachy, nakłuj widelcem, schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
- Masa makowa:
- Przepłucz 600 g maku, gotuj z 800 ml mleka do wchłonięcia płynów.
- Ostudź, zmiel 4 razy, dodając 600 g pokrojonych jabłek i 50 g migdałów.
- Wymieszaj z 40 g mąki ziemniaczanej, 100 g masła, 150 g miodu, 50 g cukru, szczyptą soli oraz dowolnymi bakaliami.
- Pieczenie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, podpiekaj ciasto przez 25 min.
- Ubij 2 białka z szczyptą soli na sztywną pianę, dodawaj cukier powoli.
- Połącz pianę z masą makową, wylej na podpieczony spód i piecz 40 min w 160°C.
- Lukier:
- Przygotuj lukier z cukru pudru i soku z limonki, pokryj ciasto po ostygnięciu, dekoruj skórką pomarańczową lub migdałami.
- Podanie:
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również