Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową

Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową to doskonałe połączenie tradycji i prostoty. Ten przepis umożliwia szybkie przygotowanie pysznego ciasta, idealnego na święta czy rodzinne spotkania. Dzięki gotowej masie makowej oszczędzamy czas, a kruchy spód dodaje lekkości każdemu kęsowi. Przygotuj się na słodką ucztę!

Składniki

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto:
  2. Połącz 200 g mąki krupczatki, 100 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, szczyptę soli w malakserze.
  3. Dodaj 2 żółtka, wymieszaj.
  4. Przełóż do blachy, nakłuj widelcem, schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
  5. Masa makowa:
  6. Przepłucz 600 g maku, gotuj z 800 ml mleka do wchłonięcia płynów.
  7. Ostudź, zmiel 4 razy, dodając 600 g pokrojonych jabłek i 50 g migdałów.
  8. Wymieszaj z 40 g mąki ziemniaczanej, 100 g masła, 150 g miodu, 50 g cukru, szczyptą soli oraz dowolnymi bakaliami.
  9. Pieczenie:
  10. Rozgrzej piekarnik do 180°C, podpiekaj ciasto przez 25 min.
  11. Ubij 2 białka z szczyptą soli na sztywną pianę, dodawaj cukier powoli.
  12. Połącz pianę z masą makową, wylej na podpieczony spód i piecz 40 min w 160°C.
  13. Lukier:
  14. Przygotuj lukier z cukru pudru i soku z limonki, pokryj ciasto po ostygnięciu, dekoruj skórką pomarańczową lub migdałami.
  15. Podanie:
  16. Smacznego!
Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up