Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami to klasyczna potrawa, która łączy w sobie prostotę przygotowania i bogactwo smaku. W tej potrawie delikatny makaron zostaje wzbogacony aromatycznym mięsem oraz soczystymi pieczarkami. Z dodatkiem świeżych ziół oraz przypraw, danie staje się wyjątkowo sycące i satysfakcjonujące.
Składniki
Przygotowanie
- Gotuj osoloną wodę na makaron
- Na oleju podsmaż pokrojone pieczarki (ok
- W innym rondlu rozgrzej olej, dodaj 500 g mielonego mięsa (np
- Dodaj 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, odrobinę ostrej, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 0.5 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
- Gotuj makaron penne według instrukcji na opakowaniu (al dente)
- Do mięsa w rondlu dodaj 200 ml śmietanki i 150 g mascarpone, mieszaj aż się rozpuści
- Opcjonalnie dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu
- Dodaj posiekany lubczyk i natkę pietruszki
- Dorzuć odcedzony makaron (nie przelewaj wodą) i dokładnie wymieszaj
- Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również