Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami to klasyczna potrawa, która łączy w sobie prostotę przygotowania i bogactwo smaku. W tej potrawie delikatny makaron zostaje wzbogacony aromatycznym mięsem oraz soczystymi pieczarkami. Z dodatkiem świeżych ziół oraz przypraw, danie staje się wyjątkowo sycące i satysfakcjonujące.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotuj osoloną wodę na makaron
  2. Na oleju podsmaż pokrojone pieczarki (ok
  3. W innym rondlu rozgrzej olej, dodaj 500 g mielonego mięsa (np
  4. Dodaj 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, odrobinę ostrej, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 0.5 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
  5. Gotuj makaron penne według instrukcji na opakowaniu (al dente)
  6. Do mięsa w rondlu dodaj 200 ml śmietanki i 150 g mascarpone, mieszaj aż się rozpuści
  7. Opcjonalnie dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu
  8. Dodaj posiekany lubczyk i natkę pietruszki
  9. Dorzuć odcedzony makaron (nie przelewaj wodą) i dokładnie wymieszaj
  10. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą
Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up