Przepis na pesto z bazylii

Pesto z bazylii to klasyczny włoski sos, który doskonale wzbogaca dania makaronowe, sałatki i kanapki. Przygotowanie go w domowej kuchni to prosty sposób na wykorzystanie świeżych ziół. W tej recepturze omówimy składniki oraz techniki, które pozwolą uzyskać idealną konsystencję i smak tego aromatycznego pesto.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz 50 g bazylii.
  2. Umieść bazylię w pojemniku blendera.
  3. Dodaj 50 g startego sera Grana Padano, 25 g orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku i 50 ml oliwy.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
  6. Ugotuj makaron (około 500 g) i podawaj z pesto.
  7. Niewykorzystane pesto przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki
Przepis na pesto z bazylii

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przepis na pesto z bazylii, zajrzyj do kategorii Przekąski na imprezę.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up