Przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki to wyśmienity sposób na zachowanie smaku lata na dłużej. Ten przepis pozwoli Ci stworzyć pyszny, słodko-kwaśny dodatek, idealny do pieczywa, deserów czy jako składnik koktajli. Przygotowanie konfitury jest proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników oraz odrobiny cierpliwości. Rozpocznijmy!

Składniki

Przygotowanie

  1. Opłucz czerwone porzeczki, usuń ogonki i szypułki.
  2. Zasyp porzeczki częścią cukru, odstaw na chwilę, aby puściły sok.
  3. Zagotuj w garnku 2 szklanki wody z pozostałym cukrem.
  4. Przenieś owoce do garnka, gotuj 30 minut, usuwaj pianę i delikatnie mieszaj.
  5. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
  6. Następnego dnia ponownie zagotuj, następnie zmniejsz ogień i smaż do momentu, aż owoce będą przezroczyste.
  7. Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików, pozostawiając 1,5-2 cm wolnego miejsca.
  8. Zakręć słoiki mocno, odwróć do góry dnem i owiń w koc lub pasteryzuj.
  9. Pozwól słoikom wystygnąć do góry dnem.
Przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki, zajrzyj do kategorii Przetwory.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up