Jaki sos sojowy do sushi?

Wybór odpowiedniego sosu sojowego do sushi jest kluczowy dla uzyskania autentycznego smaku potrawy. Sosy różnią się zarówno intensywnością smaku, jak i aromatem, co wpływa na całość doświadczenia kulinarnego. W tym artykule omówimy najlepsze rodzaje sosów sojowych, które doskonale uzupełnią Twoje sushi.
Składniki
Przygotowanie
- Zagotuj 200 ml wody.
- Zmierz 500 ml sosu sojowego (np
- Dodaj sos sojowy do wrzącej wody, gotuj chwilę i natychmiast wyłącz.
- Dodaj garść katsu bushi (suszone płatki bonito) i odstaw na 1 godzinę do infuzji.
- Przelej przez sitko z gazą, aby oddzielić płatki bonito.
- Przygotuj kawałek kombu (8-10 cm) i pokrój go w paski.
- Dodaj kombu do odcedzonego sosu sojowego.
- Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Sos może być używany do sushi przez 3-4 tygodnie.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Jaki sos sojowy do sushi?, zajrzyj do kategorii Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również