Ciasto z malinami na oleju

Ciasto z malinami na oleju to wyjątkowy deser, który łączy soczyste owoce z delikatnym ciastem. Dzięki dodatkowi oleju, ciasto jest wilgotne i puszyste, a maliny nadają mu świeżości i lekko kwaskowatego smaku. To idealna słodkość na każdą okazję, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik (170°C bez termoobiegu, 150°C z termoobiegiem).
  2. Ubij 5 jajek z 1 szklanką cukru (krótko, bez miksera).
  3. Dodaj 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; wymieszaj.
  4. Wlej 1 szklankę oleju; mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Przygotuj formę 20 cm x 30 cm, wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
  6. Na wierzchu ułóż 1 kg owoców (np
  7. Piecz 35-40 minut, aż będzie złote.
  8. Po wyjęciu wystudź przez 15 minut, posyp cukrem pudrem
Ciasto z malinami na oleju

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto z malinami na oleju, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up