Ciasto z malinami na oleju

Ciasto z malinami na oleju to wyjątkowy deser, który łączy soczyste owoce z delikatnym ciastem. Dzięki dodatkowi oleju, ciasto jest wilgotne i puszyste, a maliny nadają mu świeżości i lekko kwaskowatego smaku. To idealna słodkość na każdą okazję, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Składniki
Przygotowanie
- Włącz piekarnik (170°C bez termoobiegu, 150°C z termoobiegiem).
- Ubij 5 jajek z 1 szklanką cukru (krótko, bez miksera).
- Dodaj 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; wymieszaj.
- Wlej 1 szklankę oleju; mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Przygotuj formę 20 cm x 30 cm, wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
- Na wierzchu ułóż 1 kg owoców (np
- Piecz 35-40 minut, aż będzie złote.
- Po wyjęciu wystudź przez 15 minut, posyp cukrem pudrem
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto z malinami na oleju, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również