Ciasto z kaszy mannej i budyniu bez pieczenia

Ciasto z kaszy mannej i budyniu bez pieczenia to doskonała propozycja dla miłośników szybkich i lekkich deserów. Ta prosta receptura łączy kremową konsystencję budyniu z ziarnistą strukturą kaszy mannej, tworząc harmonijną całość. Idealne na każdą okazję, zaskoczy gości nie tylko smakiem, ale również łatwością przygotowania.
Składniki
Przygotowanie
- Wlej 750 ml mleka do garnka.
- Dodaj 3/4 szklanki cukru, 1 łyżkę cukru waniliowego i 200 g masła
- Wymieszaj 1 szklankę kaszy mannej z 1 szklanką zimnego mleka.
- Po zagotowaniu mleka wlej kaszę do garnka, mieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
- Przygotuj 2 galaretki truskawkowe, zalewając je 750 ml wrzątku
- Wyłóż formę 25x35 cm papierem do pieczenia, ułóż 250 g kakaowych herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadź połowę masy z kaszy mannej, wyrównaj.
- Ułóż kolejną warstwę herbatników, a następnie pozostałą masę grysikową i wyrównaj.
- Ułóż przekrojone na połówki truskawki na cieście.
- Zalej wszystko schłodzoną galaretką.
- Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto z kaszy mannej i budyniu bez pieczenia, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również