Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady to klasyk, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem. Bogate w czekoladę, jest idealne na różne okazje – od przyjęć po codzienne przyjemności. W tym przepisie pokażę, jak uzyskać idealną konsystencję oraz intensywny smak, dodając kawałki czekolady, które sprawią, że każde kęsy będą prawdziwą ucztą.
Składniki
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Miksuj pianę z cukrem i cukrem waniliowym przez 5 minut.
- Dodaj olej i miksuj.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao miksuj.
- Stopniowo dodawaj ubite białka, mieszaj delikatnie.
- Przelej ciasto do formy 19x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dodaj pokruszoną czekoladę na wierzch.
- Piecz w nagrzanym piekarniku (190°C, góra-dół) przez 45 minut.
- Przygotuj polewę: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej ze śmietaną.
- Polej ciasto przygotowaną polewą
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również