Biszkopt z Malinami i Galaretką

Biszkopt z Malinami i Galaretką to doskonały deser łączący lekkość biszkoptu z kwaskowatością malin. Idealny na każdą okazję, zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. W tym przepisie krok po kroku pokażę, jak przygotować puszysty biszkopt oraz delikatną, owocową galaretkę, które razem tworzą harmonijną całość.
Składniki
Przygotowanie
- Ubij białka w mikserze.
- Wymieszaj mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Dodaj oliwę oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszaj.
- Wysmaruj blaszkę masłem oraz oprósz mąką, rozłóż ciasto i piecz w 170°C na złoty kolor.
- Przygotuj galaretkę: zagotuj wodę z cukrem, dodaj mrożone maliny, zmiksuj i przecedź.
- Dodaj sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę do gorącej bazy malinowej, odstaw do ostudzenia.
- Ubij 500 ml schłodzonej śmietany na sztywno.
- Delikatnie zetnij wierzch biszkoptu, nałóż ramkę i wylej ubitą śmietanę.
- Dodaj połowę świeżych malin do śmietany, delikatnie rozłóż.
- Wylej galaretkę na maliny; schłódź w lodówce, aż stężeje.
- Po stężeniu, posyp resztą malin i podawaj.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Biszkopt z Malinami i Galaretką, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również