Babka z Kakao na Oleju

Babka z Kakao na Oleju to klasyczny wypiek, który zachwyca swoją wilgotnością i intensywnym smakiem czekoladowym. Dzięki użyciu oleju, ciasto staje się lekkie i puszyste, a jednocześnie trwałe. W prosty sposób przygotujesz nie tylko smakowity deser, ale także doskonałą przekąskę do kawy. Oto przepis na tę słodką przyjemność!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij 4 białka na sztywno, dodając 3/4 szklanki cukru po łyżce.
  2. Dodaj 4 żółtka, miksując na wolnych obrotach.
  3. Po ubiciu białek wlej 3/4 szklanki oleju rzepakowego w wolnym strumieniu.
  4. Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej i 3/4 szklanki mąki pszennej, miksując do połączenia.
  5. Podziel masę: 2/3 do keksówki, pozostałe 1/3 wymieszaj z kakao.
  6. Wylej ciemne ciasto na jasne, delikatnie mieszając patyczkiem.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku, 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu wystudź i posyp cukrem pudrem.
Babka z Kakao na Oleju

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Babka z Kakao na Oleju, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up