Pstrąg w folii z piekarnika

Pstrąg w folii z piekarnika to doskonałe danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wykwintnym smakiem. Ryba, otulona aromatycznymi ziołami i dodatkami, zachowuje soczystość i delikatność. To idealny wybór na zdrowy obiad, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Poznajmy tajniki tego wyjątkowego przepisu.
Składniki
Przygotowanie
- Wybierz świeże pstrągi (250 g).
- Przygotuj blachę z papierem do pieczenia, posmaruj masłem.
- Pokrój limonkę/cytrynę w plastry i grilluj na patelni (20-30 sek
- Usuń śluz ryb, spłucz ryby pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Naciśnij na rybie, tworząc kieszonki
- Posól ryby zarówno wewnątrz, jak i na skórze.
- Przygotuj różne wersje:
- Masło i sól.
- Masło czosnkowe (dodaj czosnek do masła).
- Masło z czosnkiem, koperkiem i grillowaną limonką.
- Masło z czosnkiem i gałązką zgniecionego rozmarynu.
- Umieść ryby na blasze, posyp solą.
- Rozgrzej piekarnik do 210°C, górne i dolne grzanie.
- Piecz przez 30 minut (do godziny dla większych).
- Podawaj gorąco
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Pstrąg w folii z piekarnika, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również