Jak zrobić mąkę z ciecierzycy?

Mąka z ciecierzycy to niezwykle wszechstronny składnik, idealny do przygotowania zdrowych potraw. Jej bogaty smak i wartości odżywcze sprawiają, że jest popularna w wielu kuchniach na świecie. W tym przepisie pokażę, jak w prosty sposób przygotować tę mąkę w zaciszu własnej kuchni.
Składniki
Przygotowanie
- Weź 1 szklankę suchych ciecierzyc.
- Użyj blendera wysokobrotowego lub młynka do przypraw/kawy.
- Miel ciecierzycę na mąkę (możesz mielić do 4 szklanek na raz).
- Przesiej otrzymaną mąkę przez sitko, aby usunąć większe kawałki.
- Przechowuj w szczelnym pojemniku do 6 miesięcy
- Używaj jako zamiennik w przepisach, najlepiej zastępując połowę mąki.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Jak zrobić mąkę z ciecierzycy?, zajrzyj do kategorii Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również