Jak zrobić hummus z ciecierzycy?

Hummus z ciecierzycy to doskonała i zdrowa przekąska, idealna na każdą okazję. W prosty sposób można przygotować go w domowej kuchni, wykorzystując zaledwie kilka składników. W tym przepisie pokażę, jak osiągnąć idealnie kremową konsystencję oraz bogaty smak, który zadowoli każdego smakosza.
Składniki
Przygotowanie
- Namocz szklankę suchej ciecierzycy w dużej ilości wody z 1 łyżką sody na kilkanaście godzin.
- Opłucz ciecierzycę, gotuj w świeżej wodzie z 0,5 łyżeczki sody przez około 60 minut, aż będzie miękka.
- Odsącz i ostudź.
- Przełóż do blendera, dodaj:
- 0,5 szklanki pasty Tahini,
- sok z 1 cytryny,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu,
- szczyptę soli.
- Blenduj, stopniowo dodając wodę do osiągnięcia kremowej konsystencji.
- Podawaj z natką pietruszki i papryką, z pieczywem lub warzywami
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Jak zrobić hummus z ciecierzycy?, zajrzyj do kategorii Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również