Ciasto z Karmelem i Mascarpone

Dziś zapraszam do odkrycia przepisu na wyjątkowe ciasto z karmelem i mascarpone. To połączenie delikatnej, kremowej masy serowej z intensywnym smakiem karmelu sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. Idealne na szczególne okazje lub jako słodki relaks po długim dniu. Przygotujcie się na kulinarną podróż!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij: 2 łyżki cukru pudru, 500 g mascarpone, 400 ml śmietanki 30% lub 36% na gęsty krem (dodaj 2 usztywniacze lub żelatynę).
  2. Wyłóż w formie 26x26 cm: 1 warstwę herbatników (370 g), 1/2 kremu.
  3. Dodaj: 2 warstwę herbatników, masę kajmakową, 2 warstwę herbatników, 2/2 kremu.
  4. Przykryj: biszkoptami (10 sztuk) namoczonymi w mleku.
  5. Przygotuj wzorek: 50 g czekolady + 1 łyżka mleka, rozpuść, uformuj wzorek na cieście.
  6. Schłódź: w lodówce kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Ciasto z Karmelem i Mascarpone

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto z Karmelem i Mascarpone, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up