Frytki z ziemniaków w oleju

Frytki z ziemniaków w oleju to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i chrupkością. Idealnie przygotowane frytki to złociste kawałki, które są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. W tym przepisie omówimy kluczowe kroki, które pozwolą uzyskać doskonały efekt. Przygotuj się na kulinarną przygodę!
Składniki
Przygotowanie
- Obierz i umyj 600-700 g ziemniaków, pokrój na frytki.
- Odsącz ziemniaki na ręcznikach papierowych.
- Wlej 1 l oleju rzepakowego do garnka i podgrzewaj.
- Sprawdź temperaturę oleju, zanurzając frytkę.
- Gdy olej buzuje, wrzuć frytki równomiernie.
- Smaż przez 5 minut, delikatnie mieszając.
- Smaż przez kolejne 10 minut bez mieszania.
- Po 20 minutach frytki powinny być zarumienione.
- Wyjmij frytki łyżką cedzakową, odsącz na ręcznikach papierowych.
- Posól i podawaj
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Frytki z ziemniaków w oleju, zajrzyj do kategorii Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również