Udka z kaczki duszone w garnku

Udka z kaczki duszone w garnku to danie, które łączy w sobie bogactwo smaku i prostotę przygotowania. Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się niezwykle delikatne i soczyste, a aromaty przypraw czy warzyw doskonale przenikają do potrawy. Idealne na rodzinny obiad lub uroczystości, z pewnością zachwyci każdego smakosza.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj udka z kaczki i piersi, ponacinaj skórę.
  2. Rozgrzej patelnię, umieść kaczkę skórą do dołu, smaż kilka minut z każdej strony.
  3. Przenieś kaczkę do żaroodpornego naczynia.
  4. Posyp przyprawami: czosnkiem, papryką, cebulką, ziołami prowansalskimi, solą.
  5. Wlej wytopiony tłuszcz, dodaj odrobinę sosu teriyaki.
  6. Przykryj naczynie pokrywką, piecz w nagrzanym piekarniku przez 50 minut.
  7. Po 50 minutach ściągnij pokrywkę, piecz jeszcze 10 minut.
  8. Podawaj na ciepło, wykorzystaj wytopiony tłuszcz do przetworzenia w smalczyk.
Udka z kaczki duszone w garnku

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Udka z kaczki duszone w garnku, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up