Przepisy
Siostry MARII

SURÓWKA MIESZANA

SURÓWKA MIESZANA Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

SKŁADNIKI:

1 główka sałaty
1 mała kapusta pekińska lub ½ dużej
4 pomidory
4–5 ogórków kiszonych
1 duża żółta papryka
½ pęczka grubego szczypiorku
dowolna ilość siekanego koperku
dowolna ilość siekanej natki pietruszki

Sos Winegret:

1 łyżka octu (najlepiej winnego)
3 łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Sałatę i kapustę umyć, osuszyć i porwać liście na mniejsze kawałki, wrzucić do salaterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Szczypior posiekać.

Sos winegret
Do octu wsypać sól i rozpuścić ją w nim. Dolać oliwę i całość wymieszać (najłatwiej jest wlać wszystko do małego słoiczka, zakręcić i mocno nim kilka razy potrząsnąć). Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa polać sosem, dodać natkę pietruszki i koperek, delikatnie całość wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu.

PLACKI BEZGLUTENOWE

PLACKI BEZGLUTENOWE Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

SKŁADNIKI:

3 jajka
1 szklanka mleka
70 g mąki ryżowej
60 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki oleju
miód lub syrop klonowy do polania
PLACKI BEZGLUTENOWE Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

Wykonanie:
Mąki przesiać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną. Jajka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i wbić do miski. Zmiksować je z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dosypywać obie mąki. Powinno powstać gładkie, dosyć gęste ciasto – podobne jak na naleśniki. Patelnię rozgrzać i kłaść na nią porcje ciasta. Smażyć (już bez dodatku tłuszczu) placki z obu stron. Usmażone układać na talerzu i podawać ciepłe z miodem lub syropem klonowym.

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza - Przepisy siostry marii

SKŁADNIKI:

400 g ryżu do risotto
350 g krewetek bez pancerzy i głów
500 g oczyszczonych muli w skorupkach
150 g pierścionków z kalmarów
6 dużych krewetek tygrysich w całości
4 ząbki czosnku
3 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
¾ szklanki groszku cukrowego
około 1 litra bulionu warzywnego
125 ml białego wina
kilka nitek szafranu
sól do smaku
oliwa z oliwek
cząstki cytryny do dekoracji

Wykonanie:

Nitki szafranu wrzucić do wina i odstawić na bok. Cebulę umyć, obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory lekko sparzyć, zdjąć skórkę i dowolnie pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w paski. Wszystkie krewetki i mule dokładnie opłukać i wysuszyć na ręczniku papierowym. 

W głębokiej patelni lub woku rozgrzać trochę oliwy i obsmażyć na niej krewetki z pancerzykami i głowami. Gdy nabiorą różowego koloru, wyjąć je z patelni i odłożyć na talerzyk. Trzymać w cieple. Teraz na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, groszek, pomidory i wszystko razem przez chwilę smażyć, cały czas mieszając. Do warzyw wsypać ryż, przesmażyć go i wlać wino z szafranem. Gotować, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie wino. Następnie wlać bulion warzywny, powinien przykryć ryż, i dalej gotować paellę około 10 minut. Do ryżu wrzucić krewetki bez pancerzy, mule i kalmary. Całość wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Gdy cały bulion zostanie już wchłonięty, paellę zdjąć z ognia, doprawić solą, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut.


Gotową paellę przed podaniem udekorować całymi krewetkami i cząstkami cytryny.

Sałatka z grillowanym kurczakiem, burakiem
i kozim serem

Sałatka z grillowanym kurczakiem, burakiem i kozim serem Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka
1 garść liści szpinaku
1 burak
½ pomarańczy
60 g koziego sera
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
sól
czarny i kolorowy pieprz do smaku
oliwa

Wykonanie:

Burak wyszorować i ugotować do miękkości lub upiec w folii w piekarniku. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Jeden ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, oprószyć odrobiną soli i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki. Żurawinę zalać wrzątkiem, moczyć kilka minut  i odcedzić.

Na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grill upiec mięso. Ostudzić i pociąć na kawałki. Liście szpinaku opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Obrać i posiekać drugi ząbek czosnku. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić na nim czosnek. Dodać liście szpinaku, lekko oprószyć je solą oraz pieprzem i chwilę dusić. Odstawić. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i usunąć błonki. Kozi ser pokroić lub pokruszyć. Na półmisku rozłożyć liście szpinaku. Na szpinaku ułożyć kawałki mięsa, buraka i cząstki pomarańczy. Całość posypać kozim serem, żurawiną, pestkami dyni i słonecznika. Podawać.

 

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem - MariaRUCH - Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

SKŁADNIKI:

1 puszka tuńczyka
w sosie własnym
½ pęczka rukoli
2 jajka
2 pomidory
½ szklanki kukurydzy z puszki
2 łyżki zielonego groszku z puszki
1 zielony ogórek
8 czarnych oliwek
1 mała biała cebula
2 łyżki oliwy
kolorowy pieprz do smaku

Warto wiedzieć, że...

Tuńczyk to ryba o wysokiej wartości odżywczej, ale ponieważ jest drapieżnikiem, może kumulować w swoim mięsie metylortęć. Z tego powodu jego spożycie powinny ograniczyć kobiety w ciąży. Dla pozostałych osób tuńczyk jest doskonałym źródłem białka i rybich tłuszczów.

Wykonanie:

Tuńczyka odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze kawałki. Rukolę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na cząstki. Pomidory umyć i również pokroić w cząstki. Ogórek umyć, obrać (niekoniecznie) i pociąć w pół­plasterki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka. Rukolę wyłożyć na duży półmisek, a na niej ułożyć cząstki jajek, pomidorów, dodać półplasterki ogórka, oliwki i kawałki tuńczyka. Całość posypać kukurydzą, groszkiem, cebulą oraz przyprawami. Na koniec polać sałatkę oliwą i odstawić ją na kilka minut, by smaki się przegryzły. Podawać.

 

Dbaj o serce - MariaRUCH - Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

ZIELONE SMOOTHIE

Arbuz Koktajle - MariaRUCH - Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

SKŁADNIKI:

Na 1 porcję:
• 1 łodyga selera naciowego
• 2 kiwi • 1 gruntowy zielony ogórek
• ½ awokado
• ½ zielonego jabłka
• 2 gałązki natki pietruszki
Arbuz Koktajle - MariaRUCH - Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

Wykonanie:

Łodygę selera naciowego oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Kiwi przekroić na połówki i łyżeczką wybrać miąższ. Zielony ogórek dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na dowolne kawałki. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, a miąższ razem ze skórką pokroić. Natkę pietruszki opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Z awokado usunąć pestkę, a miąższ wybrać łyżeczką. Wszystkie składniki wrzucić do miksera i dokładnie zmiksować. Smoothie wypić od razu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.

SMOOTHIE arbuzowe z miętą

Arbuz Koktajle - MariaRUCH - Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

SKŁADNIKI:

Na 1 porcję:
• 200 g dojrzałego arbuza
• kilka listków mięty
• ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie)
• kruszony lód
Arbuz Koktajle - MariaRUCH - Siostra MARIA | Przepisy-Siostry-Marii

Wykonanie:

Arbuz obrać ze skórki, usunąć pestki, a miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Listki mięty opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Zostawić dwa najładniejsze do dekoracji. Pokrojonego arbuza zmiksować z listkami mięty i ewentualnie cukrem do smaku. Na koniec wsypać kruszony lód i jeszcze przez chwilę wszystko razem miksować. Smoothie przelać do szklanki, udekorować listkami mięty i wypić od razu.

Smoothie arbuzowe doskonale gasi pragnienie w gorące dni, a także nawadnia organizm. Jest doskonałą alternatywą dla słodkich napojów.

Copyright by Wydawnictwo MARTEL, 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.